Uleiurile

si oamenii

Uleiurile esentiale si fiintele umane au foarte multe in comun. Ambele sunt vii din punct de vedere chimic, electromagnetic si in ceea ce priveste radiatiile infrarosii. Uleiul esential provine din plante, in timp ce noi, oamenii, ne bazam total pe plante pentru a trai: mancam plante si animale care mananca plante, si respiram aerul care exista datorita plantelor. Fiintele umane si plantele sunt legate de faptul ca toate organismele vii sunt descendente din aceeasi linie unica celulara.

 

Compozitia chimica a ADN-ului in plante si oameni este practic aceeasi.

 

Neurobiologul Donald Kennedy a facut un studiu detaliat al diferentei dintre plante si animale si a ajuns la concluzia ca intre cele doua exista o diferenta foarte mica! El a luat tesut de la un molid si l-a comparat cu tesut de la un ren.  Celulele, atat ale molidului cat si ale renului au pereti, ambele contin organisme minuscule numite organelles si ambele au un nucleu cu membrana proprie si material genetic – ADN – a carui compozitie chimica la molid este identica cu cea a renului.

Plantele

si oamenii

Atat plantele cat si noi, oamenii, depindem de substante chimice chelate, care la om sunt heme rosii – care transporta in sange oxigenul eliberat din plante, iar la plante este clorofila. Din punct de vedere chimic, singura diferenta dintre acestea doua este ca un atom de magneziu inlocuieste un atom de fier.

O compozitie chimica similara a plantelor si a oamenilor poate explica de ce uleiurile esentiale, obtinute prin distilarea anumitor parti ale unor plante ar putea sa actioneze ca niste chei pentru mecanismele noastre psihice si fizice.

Este din ce in ce mai clar ca mai avem multe de invatat despre plante. E posibil sa ni se para ca arborii sunt neputinciosi fiind imobilizati intr-un loc, in pamant, dar chimia ne arata ca ei isi vorbesc unul altuia, comunica  intre ei, se apara impotriva distrugerii provocate de animale si ataca speciile de plante invadatoare pentru a-si proteja resursele. Din punct de vedere genetic, copacii sunt foarte descurcareti, se adapteaza de la o generatie la alta pentru a face fata multor specii de insecte care, la randul lor, se adapteaza. Un  stejar batran, de exemplu, ar putea avea zece crengi care poarta zece mesaje diferite. Acest lucru poate explica de ce unele specii de copaci, cum ar fi Pinus Aristata, pot atinge varsta de peste 2.000 de ani.

Din punct de vedere chimic, copacii sunt foarte activi. Cand sunt atacati de un pradator, pot produce substante chimice suplimentare numite tanini care descurajeaza si chiar ucid pradatorul – si apoi le distribuie catre frunze.

In Africa, profesorul Wouter van Hoven a testat o varietate de copaci pentru a vedea cat tanin produc acestia. A rugat studentii sa loveasca arborii cu bete si curele, replicand tratamentul dur al cerbilor si al altor animale asemanatoare, apoi a testat cresterea nivelului de tanini.  Dupa cincisprezece minute, Acacia Caffra si-a marit productia de tanini cu 94%, in timp ce Rhus Leptodictya a crescut-o cu 76%. Dupa o ora, concentratia de substanta chimica s-a marit in frunzele de Rhus Leptodictya cu 256%, iar in cazul Acacia cu 282%. Copacilor le-a luat  intre 24 si 100 de ore dupa atac pentru a reveni la starea lor chimica normala. Cumva, copacii au transmis semnale copacilor din apropiere, care au inceput si ei sa produca tanini suplimentar.

Oamenii au interactionat timp de nenumarate milenii cu plantele si astfel au dobandit o cunoastere a miscarilor chimice din plante – astfel incat acestea pot fi recoltate la momentul potrivit. Un ulei esential poate fi distilat doar dintr-o floare de iasomie care nu are mai mult de o zi sau dintr-un copac de lemn de santal care are cel putin treizeci de ani. Unele plante sunt recoltate dimineata, unele seara, altele pe timp de noapte. Si, desigur, exista anotimpuri potrivite. Oamenii au invatat sa recolteze plantele la momentul optim. Dincolo de chimie, frumusetea uleiurilor esentiale este ca, indiferent de modul in care te uiti la ele, sunt in armonie perfecta cu corpul uman.

Referinte: The Fragrant Mind – Valerie Ann Worwood

Alege sa fii informat(a) si sprijinit(a) de o echipa dedicata solutiilor naturale

Acest site foloseste cookies. Prin continuarea navigarii esti de acord cu Termenii si Conditiile
Accept