Reeducarea gustului – laptele

 

De cate ori ti-ai propus sa incepi sa mananci sanatos? In ultimii ani, am avut nenumarate momente in care mi-am propus asta si de cele mai multe ori am trecut si la fapte. Insa ceea ce consideram eu a fi mancare sanatoasa nu era neaparat varianta benefica pentru organismul meu. Doar pentru ca modul in care gateam alimentele era diferit (fiert, fript sau copt in loc de prajit), nu insemna ca ii dau corpului meu ce avea el nevoie.

 

Am acceptat provocarea de a incerca un program de detoxifiere in aceasta primavara. Acesta a fost momentul in care am inceput sa citesc, sa ma informez si sa inteleg de ce toate dietele pe care le-am tinut nu ma faceau sa ma simt neaparat mai bine.

 

Organismul nostru are nevoie sa fie alimentat pentru a functiona. Nu tot ce ii oferim noi ii si serveste, asa ca tot el este cel care trebuie sa elimine ce nu are nevoie. Acest lucru se intampla prin doua mari sisteme: sistemul digestiv si sistemul limfatic, iar pentru sustinerea bunei functionari a acestor doua sisteme si a tuturor sistemelor din corpul nostru, este important sa ne informam si sa fim atenti cu ce ne alimentam.

 

Produsele lactate nu au lipsit si nu lipsesc din alimentatia multora dintre noi. Acesta a fost si situatia mea – am fost crescuta si invatata cu o alimentatie din care acestea nu lipseau. Odata ce am inceput sa ma informez, am aflat ca produsele lactate fac parte din alimentele care provoaca formarea de mucozitati. Daca te intrebi de ce nu ne sunt benefice aceste mucozitati, te invit sa te gandesti la sistemul limfatic. El este unul dintre responsabilii de curatenia din corpul nostru. Lichidul limfatic circula prin tot corpul, pe la toate celulele si aduna tot ce ele elimina si tot ce nu ne serveste. Daca limfa este incarcata cu mucozitati, aceasta nu mai poate circula optim, ajunge sa se blocheze si in timp sa nu mai aiba putere de a reactiona.  Ce se intampla cand tevile se infunda? Bubuie prin alte parti: articulatii rigide, umflate, predispozitie la raceli recurente, ganglioni limfatici inflamati si durerosi…

 

Vestea buna este ca putem inlocui produsele lactate cu variante mult mai benefice. Orice produs de origine vegetala poate fi digerat cu mare usurinta de sistemul nostru digestiv, astfel ca inlocuitorii produselor lactate vin chiar direct din natura.

 

Pentru mine, cel mai greu a fost sa renunt la lapte. Asa cum iti spuneam, asa am fost invatata, crescuta, obisnuita.  Si practic, nu a fost o renuntare cat o inlocuire. Este ca suna mult mai bine?

 

Laptele vegetal este varianta gustoasa si sanatoasa si a devenit preferatul meu acum. Se poate obtine din diverse nuci (nuci de padure, migdale, caju), o varietate de seminte (susan, soia, mac, ovaz, orez, canepa) dar si din gustoasa pulpa de la nuca de cocos.

 

 

Nucile si semintele au o multime de nutrienti valorosi pentru hranirea celulara:
  • Nucile contin o cantitate mare de grasimi monosaturate, nu au colesterol, sunt bogate in fibre, contin vitaminele E, B6, sunt bogate in minerale cum ar fi calciu, zinc, magneziu.
  • Semintele sunt bogate in proteine si grasimi sanatoase, minerale (magneziu, potasiu, calciu, fier, zinc) si contin foarte putin sodiu.

 

Daca doresti sa prepari in casa lapte vegetal, este neaparat nevoie ca nucile si semintele sa fie lasate la hidratat peste noapte sau minim 6 ore. Daca ai uitat sa le hidratezi peste noapte, poti incerca si varianta de a le lasa timp de 30 de minute in apa fierbinte. Singura varianta de lapte vegetal care nu necesita hidratare inainte este laptele din pulpa de la nuca de cocos. Nucile, semintele hidratate sau pulpa de la nuca de cocos se clatesc, se adauga in blender, peste ele se pune apa calduta, se porneste blenderul si se amesteca aproximativ 1 minut. Se strecoara partea lichida intr-un alt vas si se consuma pe loc sau se pastreaza la frigider pentru maxim 3 zile.

 

Poti imbunatati gustul si calitatea laptelui de migdale preparat in casa, daca adaugi una-doua curmale. Curmalele fac parte din fructele cele mai bogate in vitamine si antioxidanti. Adaugate in laptele de migdale vin cu un mare plus de nutrienti, vitamine si minerale, iar gustul acestuia este usor dulce.

 

Atunci cand alegi sa iti prepari in casa laptele vegetal, ai marele avantaj sa stii exact ce consumi. Esti sigura ca acesta nu are nimic adaugat. In plus, pulpa ramasa dupa ce strecori laptele o poti folosi la alte preparate sanatoase si delicioase.

 

Sper ca informatiile sa iti fie de folos si sa alegi mereu sa te informezi inainte de a-ti hrani corpul.

 

 

 

Nu esti inscris in doTERRA si doresti sa faci parte din echipa Wonderland Essentials?

 

Inscrie-te acum

 

 

Cristina Agavriloaie

doTERRA Welness Advocate

 

Acest site foloseste cookies. Prin continuarea navigarii esti de acord cu Termenii si Conditiile
Accept