Metode

de obtinere

Desi este important de mentionat faptul ca extractia uleiului esential este unica pentru fiecare planta, in general, uleiurile esentiale dōTERRA sunt extrase folosind una din cele trei metode: distilarea cu abur, presarea la rece sau extractia cu solventi.

In distilarea cu abur sunt extrem de importante: controlul timpului, a temperaturii si a presiunii. Acesti trei factori sunt diferiti pentru fiecare planta in parte. Temperatura variaza intre 60 – 100 grade Celsius, presiunea intre 1-1.36 atmosfere iar in unele cazuri, tot procesul complet de distilare dureaza si cateva zile.

Distilarea

cu abur

Distilarea cu abur este cea mai uzuala metoda de extragere a uleiurilor esentiale. In distilarea cu abur, apa este fiarta, iar aburul obtinut trece controlat prin materialul vegetal. Aburul transporta uleiul esential din planta intr-un tub de colectare, unde aburul este racit trecand inapoi in apa. Deoarece uleiurile esentiale sunt liposolubile (adica se amesteca usor cu alte uleiuri sau materii grase) si hidrofobe (adica nu se amesteca cu apa), ele sunt usor de separat de apa.

Se numeste “presare la rece” deoarece, spre deosebire de distilarea cu abur, nu foloseste o sursa de caldura. In urma procesului sunt obtinute caracteristici aromatice a uleiului aproape identice cu fructul / planta. Este folosita in special la fructele / plantele ce isi pierd proprietatiile si beneficiile cand sunt expuse la sursa de caldura necesara distilarii cu abur.

Presarea

la rece

Presarea la rece este o metoda ce nu foloseste caldura. Extragerea prin presare la rece se foloseste exclusiv in cazul citricelor deoarece este un mod de extragere a uleiului esential din stratul exterior al coajei fructului. Fructul este trecut prin cilindri ascutiti de razuire care zdrobesc suprafata cojii pentru a deschide prin rupere saculetii care contin uleiul esential. Apoi se pulverizeaza apa peste fructe pentru a colecta uleiul esential. Amestecul apos rezultat este apoi filtrat si centrifugat pentru a separa uleiul esential de apa.

Extractia

cu solvent

Extractia cu solventi poate fi utilizata pe orice tip de material vegetal, dar este cel mai frecvent folosita pe flori care sunt prea fragile pentru a suporta conditiile necesare pentru distilarea cu abur. Materialul vegetal este spalat cu un solvent pentru a dizolva compusii parfumati. Amestecul rezultat este apoi filtrat pentru a indeparta materialul vegetal si apoi solventul este indepartat prin distilare in vid. Rezultatul acestui proces este un material gros, cu aspect de ceara numit „ciment”. Cimentul este prelucrat din nou intr-un mod similar, dar cu un alt solvent. Dupa o noua runda de distilare in vid pentru a indeparta cel de-al doilea solvent, se obtine un amestec pur de resturi absolute. Resturile absolute obisnuite extrase prin aceasta metoda sunt iasomia si vanilia.

Alege sa fii informat(a) si sprijinit(a) de o echipa dedicata solutiilor naturale

Acest site foloseste cookies. Prin continuarea navigarii esti de acord cu Termenii si Conditiile
Accept