Uleiurile esentiale

in interactiunea cu corpul

Uleiurile esentiale sunt substante active din punct de vedere biologic si influenteaza fiziologia organismului. Datorita structurii lor unice actioneaza atat la suprafata cat si in interiorul celulei.

Sunt active, chiar si in conditiile in care celula este compromisa din punct de vedere fiziologic (nutritie, factori de mediu, etc.), calitate ce le face foarte pretioase (nu depind de mecanismele de transport celular).

Uleiurile esentiale au simultan atat efecte sistemice (adica asupra intregului organism) cat si locale (la locul aplicarii).

O mare parte din compusii lor chimici au molecule foarte mici (micromolecule) care sunt liposolubile (se amesteca bine cu materii grase) si de aceea se absorb rapid prin piele. Aceasta calitate permite uleiurilor esentiale sa traverseze membrana celulara (lipofilica de asemenea), patrunzand intracelular chiar si in cazurile in care membrana si-a pierdut elasticitatea din cauza procesului oxidativ (de imbatranire). De fapt, uleiurile esentiale au capacitatea de a avea o influenta asupra tuturor celulelor organismului la 20 de minute dupa aplicarea locala, fiind apoi metabolizate ca orice alt nutrient. Utilizate corespunzator, nu se acumuleaza in tesuturi.

Proprietati antioxidante

puternice

Multe uleiuri esentiale au proprietati ce sustin sanatatea celulara si protejarea impotriva amenintarilor de mediu. Actiunile lor pot sprijini simultan sistemul imunitar al organismului.

Actiune

Multipla

Unele uleiuri esentiale au un rol important in detoxifiere. De exemplu uleiul de Rosemary (rozmarin) ajuta la amplificarea activitatii enzimatice a ficatului, organul cu rol principal in detoxifiere.

Uleiurile esentiale sunt volatile, aromatice, cu activitate ce ajuta la protectia impotriva amenintarilor de mediu. Cand sunt difuzate (sub forma de vapori, la rece), activitatea lor este amplificata fata de cazul in care sunt folosite in forma lor lichida. Acest efect se datoreaza faptului ca uleiurile sub forma de vapori se combina cu ionii negativi din mediul ambiant rezultand o actiune sinergica de purificare a aerului. In plus, difuzate, ele vor avea efect de eliminare a mirosurilor neplacute din casa, obtinand un miros proaspat, natural, placut.
Ueiurile esentiale sunt folosite ca suport pentru sanatate, pentru a sprijini organismul in procesul de autovindecare, in cosmetica (pot inlocui aproape toate produsele folosite pentru ingrijirea personala – creme, lotiuni, pasta de dinti, sampon, etc.), in gospodarie (ca produse de curatenie), si chiar la gatit.

Partea fascinanta a uleiurilor esentiale este si modul in care sprijina functionarea creierului uman, unii compusi ai uleiurilor esentiale (cum ar fi Frankincense (tamaie) si Sandalwood (santal) avand capacitatea de a interactiona cu receptorii pentru diversi hormoni si neurotransmitatori ca glicina, dopamina, serotonina.

Toate uleiurile esentiale au capacitatea de a impacta creierul indirect prin efectele la nivelul bulbului olfactiv. Mirosurile si emotiile sunt procesate si stocate in structuri similare in creier, localizate in sistemul limbic care proceseaza emotiile, amintirile si mirosurile.

Tot in sistemul limbic este si amigdala, o structura cerebrala cu rol important in procesarea traumelor emotionale. Amigdala poate fi stimulata prin aromaterapie. De aceea uleiurile esentiale sunt un aliat potrivit si in procesul de terapie a traumelor emotionale.

In general, administrarea pe calea aromatica si pe cea interna are ca rezultat efecte sistemice si locale. De exemplu, inhalarea unui ulei esential poate avea efecte locale la nivelul plamanilor, ingerarea altui ulei esential poate avea efecte locale la nivelul stomacului si, in ambele cazuri, uleiurile vor avea si efecte sistemice fiind absorbite in sistemul circulator.

Indiferent de metoda de aplicare, uleiurile esentiale au capacitatea de a ajunge si influenta toate celulele organismului in 20 de minute, in 2 minute moleculele de ulei ajung in sange, in 22 secunde ajung in creier si se metabolizeaza la nivelul ficatului, fiind eliminate in 3-4 ore. De aceea este foarte important sa iti amintesti regula: MAI PUTIN E MAI MULT – adica o picatura aplicata mai des este mult mai benefica si cu rezultate mai sigure decat o cantitate mai mare de uleiuri aplicata sporadic. Cantitatile de uleiuri esentiale se recomanda in functie de varsta si nevoie, de cateva ori pe zi.

Alege sa fii informat(a) si sprijinit(a) de o echipa dedicata solutiilor naturale

Acest site foloseste cookies. Prin continuarea navigarii esti de acord cu Termenii si Conditiile
Accept