Diluarea

uleiurilor esentiale

Deoarece uleiurile esentiale sunt atat de concentrate, procesul in care amestecam un ulei esential cu un ulei vegetal se numeste diluare si el determina scaderea concentratiei uleiului esential. Principalele beneficii ale diluarii sunt:

• Evaporarea este o prima problema in aplicarea pe piele (topica) din cauza ca pielea si caldura corpului sunt bariere formidabile. Unul dintre cele mai importante beneficii ale diluarii este ca incetineste rata de evaporare a compusilor aromatici volatili datorita uneia dintre legile fundamentale ale dinamicii fluidelor – scazand suprafata expusa la aer a unei substante se reduce rata de evaporare.

• Cand uleiul esential este diluat, compusii chimici trec mai eficient prin piele decat atunci cand uleiul esential este aplicat nediluat.

• Mai mult, alt studiu a demonstrat ca diluarea poate accelera procesul de penetrare a pielii – cantitati diverse de constituenti specifici au fost detectate in aerul expirat la 20 de minute dupa aplicare, pe cand la aplicarea nediluata nu a fost detectata nici o urma nici macar la 2 ore dupa aplicare.

Diluarea corespunzatoare este obligatorie pentru persoanele cu piele sensibila, pentru persoanele in varsta si pentru copii. Diluarea inseamna mai putin ulei esential pentru a obtine acelasi efect. In cazul uleiurilor “fierbinti” (vezi sectiunea Siguranta), ca Oregano sau Thyme (cimbru), diluarea scade riscul aparitiei unei reactii de hipersensibilitate, scade risipa de ulei esential si iti creeaza un mediu ideal sa descoperi ce uleiuri esentiale lucreaza cel mai bine pentru corpul tau.

Cele mai multe uleiuri esentiale de la doTERRA pot fi utilizate in siguranta si eficient nediluate, insa diluarea corespunzatoare este recomandata pentru a beneficia de avantajele pe care ni le aduce. Utilizarea nediluata se foloseste in cazuri specifice, pe zone restranse ale pielii, in cazuri ocazionale acute, in reflexoterapie sau presopunctura – pe o perioada limitata de timp si sporadic. Utilizarea indelungata nediluata a unui ulei esential pe piele poate duce (in cazuri extrem de rare) la o sensibilitate permanenta fata de acel ulei esential.

Uleiurile esentiale doTERRA sunt foarte puternice si fiecare individ va reactiona diferit cand le utilizeaza. Este important sa fii constient(a) de propriile circumstante unice de sanatate si sa adaptezi dozele corespunzator. Este important sa fii mai moderat cu utilizarea uleiului tau esential atunci cand sanatatea ta este compromisa in orice fel – intotdeauna incepe cu mai putin!

Diluarea

topica

Ghid de diluare a uleiurilor esentiale pentru aplicarea pe piele (topic)

Pentru prepararea amestecurilor de uleiuri esentiale intr-un roll-on de 10ml cu diluare cu ulei vegetal purtator:

 • 0-12 luni – 1-5 picaturi ulei esential in roll-on de 10ml
 • 1-5 ani – 5-12 picaturi ulei esential in roll-on de 10ml
 • 6-12 ani – 5-15 picaturi ulei esential in roll-on de 10ml
 • 12 ani + – 5-45 picaturi ulei esential in roll-on de 10ml
 • Persoane in varsta – 5-20 picaturi ulei esential in roll-on de 10ml

Pentru prepararea amestecurilor de uleiuri esentiale diluate cu ulei vegetal purtator pentru aplicare imediata:

 • 0-1 an – 1 picatura ulei esential in 1 lingura de ulei vegetal purtator
 • 1-5 ani – 1 picatura ulei esential in 1 lingurita de ulei vegetal purtator
 • 6-12 ani – 2 picaturi ulei esential in 1 lingurita de ulei vegetal purtator
 • 12 ani + – 1-2 picaturi ulei esential in 3-5 picaturi de ulei vegetal purtator

Aplicarile se repeta din patru in patru ore pentru ca sa obtii rezultate. De ce? Deoarece compusii din uleiurile esentiale intra in corp, actioneaza si dupa patru ore sunt scosi in afara corpului prin urina, transpiratie, fecale. Nu se acumuleaza in corp si nici nu s-a constatat scaderea eficientei lor in timp.

Diluarea

aromatica

In cazul utilizarii aromatice (prin difuzare) nu exista recomandari, deoarece acest lucru depinde in mare masura de dimensiunea camerei, de ceea ce doresti sa obtii, de curentii de aer, etc. Ca intotdeauna, moderatia este cea mai buna. In cazul in care observi o sensibilitate la un anumit ulei sau amestec de uleiuri este bine sa vezi care este doza tolerata la aplicarea topica (pe piele), si aceea va fi doza si la difuzat.

Diluarea

interna

Utilizarea interna se refera la ingerarea de uleiuri esentiale intr-o capsula vegetala goala sau sub forma de capsule gelatinoase deja preparate de doTERRA.

Ghid pentru administrarea interna a uleiurilor esentiale:

 • Copii sub 5 ani – nu se administreaza intern
 • Copii peste 5 ani – 1-2 picaturi per administrare, 3-12 picaturi in 24 de ore
 • Copii peste 12 ani si adulti – 2-4 picaturi per administrare, 12-24 picaturi in 24 de ore

Utilizarea orala se refera la uleiurile esentiale administrate in apa sau in alt lichid, ori sublingual.
Ghid pentru administrarea orala a uleiurilor esentiale:

 • Copii sub 12 ani – nu se administreaza oral
 • Copii peste 12 ani si adulti – 1-3 picaturi per administrare, 4-18 picaturi in 24 de ore

Utilizarea interna si cea orala se fac doar in anumite cazuri, pe o perioada scurta de timp si sub indrumarea unui terapeut.

Alege sa fii informat(a) si sprijinit(a) de o echipa dedicata solutiilor naturale

Acest site foloseste cookies. Prin continuarea navigarii esti de acord cu Termenii si Conditiile
Accept