Ce sunt

Uleiurile esentiale

De cand ne stim, oamenii distileaza si proceseaza in diverse moduri anumite plante pentru a extrage esentele puternic vindecatoare. Una din presupusele origini ale cuvantului “chimie” este cuvantul grecesc chumeia, adica arta extragerii sucurilor sau infuziilor din plante. Potrivit altor cercetatori, “chimie” poate deriva din cuvantul persan “kimiya”, care se refera la un grup de plante tonice chinezesti. In latina medievala, Paracelsus s-a referit la uleiurile pe care le-a distilat din plantele medicinale ca la “quinta essentia”, “al cincilea element” – chintesenta plantei si de aici vine termenul de “ulei esential”.
Uleiurile esentiale din zilele noastre sunt obtinute in moduri diferite, din parti foarte specifice ale anumitor specii de plante, parti ce contin cea mai mare concentratie de ulei esential. In cazul lavandei, uleiul este distilat din planta inflorita, in cazul ghimbirului, din radacina, iar pentru a obtine uleiul esential Patchouli se supun procesului de distilare frunzele.

Uleiurile

esentiale

Sunt lichide hidrofobice (nu se amesteca cu apa) concentrate, ce contin compusi aromatici volatili produsi de plante in seminte, coaja/ scoarta, frunze, tulpini, rasina, radacini, flori, fructe, obtinute fie prin distilare cu aburi, fie prin presare la rece (in cazul citricelor). Uleiurile esentiale constituie sistemul imunitar, de regenerare si de protectie al plantei.

Chimia

Uleiurilor

In afara de puritatea unui ulei esential, ceea ce determina valoarea lui terapeutica este profilul de compozitie chimica (chemotip). Acesta poate fi afectat de o serie de factori: specia de planta, partea plantei din care se extrage uleiul, solul in care creste planta, ingrasamintele (daca se folosesc, de care tip se utilizeaza/ daca nu se folosesc), regiunea geografica, clima, altitudinea, anotimpul in care se face recoltarea, metoda de recoltare si procesul de distilare. De exemplu Thyme (cimbru) produce doua chemotipuri diferite in functie de conditiile de crestere, clima si altitudine. Cantitatile de timol si carvacrol continute depind de perioada in care uleiul este distilat. Daca este distilat in toiul verii sau pe la finele toamnei, pot exista nivele mai crescute de carvacrol ceea ce face ca uleiul sa fie mai iritant cand e aplicat local, pe piele.

De ce este greu de obtinut un ulei esential pur cu grad terapeutic?
Pentru a produce astfel de uleiuri pure este necesara o cantitate foarte mare de plante, cateva sute, chiar mii de kilograme pentru un litru de ulei esential. De exemplu, un litru de ulei esential de Melissa (lamaita sau roinita) costa cateva mii de dolari, pentru ca sunt necesare cam sase tone de planta pentru a obtine acest litru de ulei esential.

De ce sunt numite uleiuri esentiale?

Cand este folosit pentru a descrie uleiurile esentiale, cuvantul “esential” este o versiune prescurtata a cuvantului “chintesential”. In timpurile moderne, cuvantul “chintesential” inseamna “intruparea esentei”.

Aceasta esenta este termenul care descrie uleiurile esentiale; aceste lichide naturale sunt extrase din insasi esenta plantei.

Cuvantul “quintessential” are o istorie care dateaza de la descoperirea uleiurilor esentiale, iar cele doua au fost interconectate de atunci. „Quintessential“ poate fi tradus ca „a cincea esenta“. Aceasta Quinta Essentia a fost considerat a fi al cincilea si cel mai important element, iar combinarea lui cu cele patru elemente – pamant, aer, foc si apa, a ridicat intreaga fiinta.

Alege sa fii informat(a) si sprijinit(a) de o echipa dedicata solutiilor naturale

Acest site foloseste cookies. Prin continuarea navigarii esti de acord cu Termenii si Conditiile
Accept